Çeviriler

DENİZE KARŞI – Louisa RUDEEN

Doğanın, nazik bir yol arkadaşından, kısa sürede hiddetli bir rakibe dönüşüverdiği, ağırlaşan koşulların saklanacak hiçbir yer bırakmadığı, her şeyin önemini yitirip, denize karşı teke tek kalınan anılar… MotorBoating dergisinin sayfalarından alınmış, yıllar sonar değil, olayın sıcaklığında yazılmış; olay tarihi, yeri belli, bizzat tanıkların ifadelerinden aktarılan, birbirinden heyecan verici, yaşanmış 24 öykü.

Denizi sevmek kadar bilgilenme ve deneyim de denizciliğin yayılmasını, gelişmesini sağlar. Yeterli bilgi, deneyim ve donanım varsa denizde karşılaşılan birçok olağanüstü durumun üstesinden gelmek mümkündür. Felaketleri yaşayan insanların öykülerindeki doğal olayları, kazaları, donanım hatalarını öğrendikçe denizciliğin güçlendiğini hissedeceksiniz. Denize karşı gelmenin ne gereği var, ne de anlamı!

Ataköy Marina Yacht Club (AMYC) – 2007
248 sayfa
ISBN: 978-975-000-86-7-2

SIRADIŞI YOLCULUK – Tristan JONES

Altı yıllık gözü pek yolculuğu sırasında, dünyanın en alçak (Lut Gölü /İsrail) ve en yüksek (Titikaka Gölü /And Dağları) su kütlelerini küçük bir tekneyle gezen Tristan Jones, yeryüzünün çevresini iki kez dolaşacak kadar mesafeyi, kendi deyimiyle, “insanın dayanma gücü sınırının bin kez ötesine geçerek” kat etmiştir. Bir solukta okunacak bu etkileyici macera öyküsü insan azminin de bir belgesidir. Fazlasıyla sıradışı macerasına kattığı deniz kokulu çarpıcı anlatımı, zengin tarih bilinci ve Galli nüktedanlığını gözler önüne serer.

Amacına öylesine kilitlenmiştir ki, karşılaştığı tehlikeler ne denli büyük olursa olsun, asla vazgeçmez: Ne Kızıldeniz’de seken kurşunlar, ne Ümit Burnu açıklarında teknenin alabora olması, ne Amazon’da çekilen açlık, ne dünyanın en zor akıntısına karşı 3000 mil boyunca verilen mücadele ne de sonunda efsanevi Güneş Adası’na ulaşmak için sarp And Dağları’nda tekneyi karadan deniz seviyesinden 3 mil yukarı taşımak. Ve tüm bunların ardından gelen, mücadelelerin en beteri: 6 bin mil boyunca haritası çizilmemiş nehirlerde, yeniden okyanusa kavuşabilmek için ıstırap içinde yolunu bulmaya çalışmak!

Tristan Jones, denizcilik öykülerinin en sevilen ve en üretken yazarlarından biriydi. Okulu 14 yaşında bırakıp yelkenli gemilerde çalışmaya başladıktan sonra hayatının tamamını, önce Kraliyet Donanması’nda nakliye zabiti ve sonra da yeni deniz serüvenleri peşinde koşan cesur bir maceraperest olarak denizde geçirmiştir. Haziran 1995’teki ölümüne dek on yıl Tayland’ın Phuket Adası’nda yaşayan,16 kitabın yazarı Tristan Jones’un Buz adlı kitabı, AMYC Yayınları arasından (2005) çıkmıştır.

Ataköy Marina Yacht Club (AMYC) – 2009
456 sayfa
ISBN: 978-9944-0201-3-8

SÜRAT TEKNESİNİ DAHA İYİ KULLANMAK İÇİN 50 ÖNERİ – Dag PIKE

Ülkemizde ortalama her dört tekneden üçü motorlu tekne olmasına rağmen, elinizdeki kitap, sürat teknesi kullanmanın esaslarını anlatan Türkçedeki ilk kitaptır. Sürat Teknesini Daha İyi Kullanmak İçin 50 Öneri, şişme botlardan, küçük ya da büyük motorlu teknelere değin her türlü sürat teknesinin kullanımıyla ilgili faydalı ipuçları, pratik yollar ve kolay yöntemlerle birlikte uzmanların kimi sırlarını da bulabileceğiniz önemli bir başvuru kitabı.
Dünyanın önde gelen denizcilerinden biri olan yazar Dag Pike, 50 yılı aşkın süre boyunca, her türlü sürat teknesi ve can filikasından gemiye, kullandığı teknelerden elde ettiği deneyimin yanında pek çok kitabın ve sayısız makalenin yazarıdır.

Kitapta, yalnızca deneyimle elde edilebilecek teknikleri, seyrinizi, şartlar ne olursa olsun daha güvenli, daha kolay ve daha iyi hale getirmenin yolları anlatılmakta. Gövde biçimleri, karina basamakları, yalpalıklar/çeneler, flaplar/hız kesiciler, pervaneler, gaz ve vites kolları, güç trimi, flapların ayarlanması, kayarak seyir, dalgalarla baş etmek gibi konuları içeren 50 ayrı öneriden edineceğiniz bilgiler, artık sürat teknelerinin sualtı bölümlerine de merakla bakmanıza neden olacak; ya da gaz kesmek yerine daha da arttırmanın bazen neden daha iyi bir çözüm olabileceğini öğrenebileceksiniz.

Sürat Teknesini Daha İyi Kullanmak İçin 50 Öneri, süratli bir tekneyi kullanmanın esaslarını, fotoğraf ve çizimlerle anlatan, denizciliğinizi geliştirecek önemli bir ilk kitap.

Amatör Denizcilik Federasyonu (ADF) – 2011
96 sayfa
ISBN: 978-975-984-267-3

MOTORYATLA AMERİKA’DAN AKDENİZ’E – Mary UMSTOT

Mary Umstot, “Motoryatla Amerika’dan Akdeniz’e” kitabında dünyayı bir motoryatla dolaşmanın, Amerika’dan Akdeniz’e, oradan Karadeniz’e uzanan, 48 bin millik hikayesini, sade ve iddiasız bir dille anlatıyor. Bir trolyat olan TEKA III’te yaşamak “Okyanusları ve azgın nehir ağzı sığlıklarını aşmak; demirde ya da seyirde fırtınalarla baş etmek; bir yük gemisiyle çarpışmaktan son anda kurtulmak; denizin ortasında sallanıp dururken, motorda ya da dümende ortaya çıkan mekanik problemlere çözümler üretmek; iri soluganlarla karışmış denizleri yarıp geçmek ya da dev dalgalarla yarışmak; muhteşem gündoğumları, günbatımları, yıldızlı geceler, vahşi yaşamla yakınlaşmalar ve rota üzerindeki egzotik limanlarda rahatlamak” demek. Kendi denizciliğini, “Her deneyimle kendime güvenim ve ustalığım arttıkça, korkularım da azalıp, tekneme güvenmeyi öğrenmiştim” sözleriyle özetliyor Umstot.

Bir kadının perspektifiyle aktarılan, bütün gezginleri, bu uzak yol trolyatındaki denizcilerin yaşamıyla ilgili olarak eğlendiren, eğiten ve aydınlatan bilgilerle dolu, 11 yıl süren bir uzun macera, “Motoryatla Amerika’dan Akdeniz’e”.

Marmara Açıkdeniz Yat Kulübü (MAYK) – 2011
328 sayfa
ISBN: 978-605-62285-0-6

HAVA TAHMİNİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN 50 ÖNERİ – Dag PIKE

Hava tahminleri, hava olaylarının önemli bir kısmını gösterse de birçok yararlı ayrıntıyı kapsamazlar. Hava tahmininde verilen bilgilerin doğru şekilde kullanılabilmesi için sizin de katkınız gereklidir. Belirli bir tahmin aralığındaki hava zamanla değişir, ancak hava tahmini verileri doğru şekilde kullanılmazsa havada olacak değişikliklerin zamanlaması karanlıkta kalabilir. Kaba hava tahminleriyle yetinen pek çok denizci, işler istenildiği gibi gitmeyince, hava tahmincilerini suçlar.

Çok deneyimli bir denizci olan Dag Pike, Hava Tahminini Geliştirmek İçin 50 Öneri’de temel bilgilerin yorumlanarak nasıl gerçek birer pratik tahmine dönüştürüleceğini gösteriyor. Bu sayede motoryatçılar daha iyi bir seyir için en durgun suları bulabilecek, yelkencilerse uygun rüzgârdan daha fazla yararlanabilecek ve zorlu bölgelerden kaçınabilecekler.

Uzman önerileri ile dolu kitap;
• Hava tahminlerinin sınırları
• Denize açılmak için uygun zaman
• Hava sistemlerinin hızı
• Rüzgârın akıntıya etkisi
• Yerel hava koşulları
• Tehlikeli deniz koşullarını belirlemek
• Bulutların mesajı
• Tahmine ince ayar yapmak,
konularını kapsıyor.

Hava Tahminini Geliştirmek İçin 50 Öneri, iyi veya kötü havada hedefinize güvenle ulaştıracak pratik hava tahmini tekniklerini öğrenebileceğiniz, havaya, hava tahminlerine bakışınızı değiştirecek iyi bir rehber kitap.

Amatör Denizcilik Federasyonu (ADF) – 2013
96 sayfa,
ISBN: 978-605-635-084-9

DÜMENCİNİN REHBERİ – Bo STREIFFERT

Kısa adı DADD olan ve 2017’de kurulan Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği, ilk yayınını denizseverlerin beğenisine sundu. İsveçli yazar Bo Streiffert’in İngiltere’de yayımlanan ismiyle “Skipper’s Cockpit Guide” isimli kitabı, yazar-çevirmen ve DADD Genel Sekreteri Tayfun Timoçin’in çevirisiyle ve “Dümencinin Rehberi” ismiyle DADD’ın ilk yayını olarak basıldı. Harita okuma, denizdeki işaret, fener ve şamandıralar, kılavuz seyri, hız-zaman-mesafe hesaplamaları, rota hazırlama ve düzeltme, gemilerin fenerleri, ses ve şekil işaretleri, tekne abrama ve manevra kuralları, denizde yol hakkı, açıkdeniz seyir kolaylıkları, denize adam düştü ve diğer kazalara karşı önlem ve tedavi yöntemleri, teknede ilkyardım, acil durumlar ve VHF kullanımı gibi alt başlıkları olan kitap tamamen resimli ve kolay bir anlatıma sahip. 24 sayfadan oluşmasına rağmen son derece zengin içeriğe ve geniş bir perspektife sahip kitap, her teknede bulunması istenecek türden.

Denizlerdeyiz amatör Denizciler Derneği – 2018
24 sayfa
ISBN: 978-605-81823-0-1
DADD Yay. 2018

Sosyal medyada Tayfun Timoçin